Tuinfeest bij het Nietzsche-Archiv in Weimar

Tuinfeest bij het Nietzsche-Archiv in Weimar

„Durch die sichere Aussicht auf den Tod könnte jedem Leben ein köstlicher, wohlriechender Tropfen von Leichtsinn beigemischt sein — und nun habt ihr wunderlichen Apotheker-Seelen aus ihm einen übelschmeckenden Gift-Tropfen gemacht“ (*vertaling zie onderstaand). Het is een sprekend citaat uit ‘Menschliches, Allzumenschliches’ en dan uit het in 1886 toegevoegde deel ‘Der Wanderer und Sein Schatten’. De Klassik Stiftung Weimar heeft het als credo gebruikt voor een aanstaand tuinfeest bij het Nietzsche-Archiv in Weimar. ‘Volledig in de termen van Nietzsche vieren we de dood’, voegt de organisatie er aan toe.

Het is een bont programma dat op Nietzsches 123e sterfdag, vrijdag 25 augustus, om 16.00 begint en tot de avond duurt. Uiteraard hoort daar een rondleiding door het Nietzsche-Archiv bij en is er uitvoerig gelegenheid om foto’s te kunnen nemen.

Nietzsche-Archiv in Weimar

Het programma ziet er als volgt uit:

v.a. 16.00:  Ontvangst en koffie oftewel ‘Kaffee & Kuchen’

16:15:  Opening

16:30:  Een rondleiding gegeven door Corinna Schubert

17:00:  ‘Nietzsche privat’ een gesprek over de tentoonstelling met Sabine Walter & Manuel Schwarz

17:30:   Een ‘Philosophische Tour’ met Helmut Heit

18:00:  Nietzsche: Einsamkeit und Philosophie – in dialoog met Corinna Schubert & Evelyn Höfer

18:30:  Een ‘Kuratorische Tour’ met Sabine Walter

v.a. 19.00:  Buffet

19:30: Live muziek verzorgd door de band „Eva´s Apfel”

Kortom, in Weimar hebben ze niet stilgezeten en wordt er inhoudelijk stil gestaan bij de 123e sterfdag van Friedrich Nietzsche en -niet geheel ongepast – dit muzikaal luister bijgezet. 

En voor wie naar Weimar gaat of er al is, vergeet dan niet in het museum Neues Weimar (schuin tegenover het nieuwe Bauhaus Museum) naar de tentoonstelling ‘Nietzsche Privat – Eine unmögliche Ausstellung’ te gaan. Het is een tentoonstelling over de originele huiselijke inrichting van broer en zus Nietzsche. Al decennialang niet gerestaureerd bewaard worden delen daaruit nu ook in dezelfde status aan het publiek getoond. 

*)vertaling citaat: ‘Door het zekere vooruitzicht van de dood zou elk leven met een heerlijke, welriekende druppel lichtzinnigheid vermengd kunnen zijn – en nu hebben jullie, wonderlijke apothekerszielen, er een akelig smakende giftdruppel van gemaakt, waardoor het hele leven weerzinwekkend wordt!’


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.