De komende maanden met Nietzsche op reis

De komende maanden met Nietzsche op reis

Wie zich in een inspirerende en bij Nietzsche passende omgeving in diens leven en werk wil verdiepen, heeft de komende maanden maar liefst keuze uit drie opties; een Nietzsche reis van 30 mei tot 5 juni, een Zarathoestra-cursus in augustus op de ISVW in Leusden of eind oktober een Nietzsche-reis in Noord-Italië. Alle drie verschillend maar met een gemene deler; de teksten en daarmee het leven van Nietzsche beter begrijpen en wellicht opnieuw of anders kunnen duiden. De drie reizen (fysiek respectievelijk geestelijk) zijn onder begeleiding van Paul van Tongeren.  De eerste met vertrek op 30 mei, voert eerst naar Nietzsches geboortehuis in Röcken, waar ook zijn graf ligt. Op het programma staat een bezoek aan Naumburg, waar Nietzsche zijn jeugd doorbracht en waar hij ook in zijn laatste jaren terugkeerde. Vervolgens zijn er bezoeken aan Schulpforta waar zijn middelbare school aangedaan wordt, Burg Schönburg waar hij het dispuut ‘Germania’ oprichtte, Leipzig waar hij studeerde, Tautenburg waar hij langere tijd samen met Lou Salomé verbleef, en Weimar waar hij in 1900 stierf. Op al die plekken is er gelegenheid om de plaatsen die aan zijn verblijf herinneren als ook de musea die zijn leven documenteren te bezoeken. Er zijn ook wandelingen zoals hij ze maakte en er worden teksten die hij daar – of daarover – schreef, gelezen en besproken. Op deze reis wordt uiteraard niet vergeten dat er ook veel anders te zien en te horen is in die streek aan de Saale, waar een belangrijk deel van de Duitse cultuurgeschiedenis zich afspeelde.

De reis heet ‘Waar Friedrich Nietzsche wandelde…‘ en is van 30 mei t/m 5 juni 2023. Verdere informatie: https://www.goudenengel.nl/leipzig-weimar-in-de-voetsporen-van-nietzsche/

Zarathoestra lezen

Aldus sprak Zarathoestra (Also sprach Zarathustra) is volgens Nietzsche zelf zijn belangrijkste boek. Het is waarschijnlijk ook van al zijn werken het meest gelezen boek. Maar bovenal is het een heel moeilijk boek; een boek dat zowel aantrekt als afstoot, dat soms verraderlijk helder lijkt en dan weer ondoorgrondelijk moeilijk; een boek dat niet voor niets als ondertitel heeft: ‘een boek voor iedereen en voor niemand’. De cursus wil een hulp bieden bij het grondig lezen van het boek. Daartoe wordt het inzichtelijk gemaakt voor lezers die zich erop stuk beten, maar moeilijker, want veelzijdiger, voor wie het meende helemaal te begrijpen. 

Zo sprak Zarathoestra (Uitg. Boom)

Paul van Tongeren zal informatie geven over de ontstaansgeschiedenis van het boek en over de plaats ervan in het geheel van Nietzsches oeuvre. Hij zal suggesties geven voor de structuur van het boek als geheel en van de verschillende delen daarvan. En hij zal, samen met enkele gastdocenten, uit elk van de delen van het boek, een of enkele hoofdstukken in detail analyseren en interpreteren. Omdat het boek ook onder kunstenaars zeer veelvuldig is gerecipieerd, zal in de avonden enkele representaties van Zarathoestra in de kunsten worden gepresenteerd.

Cursus ‘Zarathoestra lezen’, ISVW Leusden, 21 tot 25 augustus. Verdere informatie: https://isvw.nl/activiteit/zarathoestra-lezen/Wandelen met Nietzsche in Noord Italië

Friedrich Nietzsche verbleef na zijn vervroegde pensionering bij voorkeur op plaatsen die de beste condities boden voor zijn zwakke gezondheid. Hij vond die plekken vooral in Noord-Italië. Op deze reis volgt Paul van Tongeren met zijn gasten de sporen van Nietzsche in de tijd dat hij zijn boek Morgenröthe schreef. Hij verbleef regelmatig in Venetië bij zijn vriend en persoonlijke secretaris, de componist Peter Gast (pseudoniem van Heinrich Köselitz). Op weg naar Venetië staat een bezoek aan een aantal bijzondere plaatsen op het programma. Plaatsen waar hij kort verbleef zoals Riva del Garda, Verona, Recoaro en Vicenza. Behalve de plekken die aan zijn bezoek verbonden zijn, worden enkele hoogtepunten van architectuur en kunst bekeken. Paul van Tongeren geeft tijdens de reis colleges over Nietzsche’s denken en zijn boek Morgenröthe. Omdat Nietzsche een fervent wandelaar was, zal iedereen beamen dat de verschillende plaatsen bovendien ook zeer mooie wandelingen zijn. Het is een bijzondere ervaring om de gedachten van de filosoof te lezen in het landschap waarin ze ontstonden.

Meer info: https://labrysreizen.nl/exclusieve-groepsreizen/reisoverzicht/nietzsche-in-noord-italie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.